Ko se vrati na selo, treba da bude poštovan

– Srbija prepoznaje mlade poljoprivrednike kao kategoriju od 2016. godine, dok je u Evropi to zastupljeno već 65 godina – rekao je sekretar Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika Aleksandar Milovanović, organizator jučerašnje konferencije o mladima u poljoprivredi kod nas i u Evropskoj uniji.

Iako smo, po njegovim rečima, malo zakasnili, ipak smo na dobrom putu, a cilj događaja je da se uz razmenu iskustava i uči na greškama.

– Treba da radimo na tome da država odvoji više finansija za mlade poljoprivrednike, ali i da podignemo svest o tome da se mora razmišljati u skladu sa savremenim načinom života i da ta pravila primenimo – ističe Milovanović.

MPS 2024 Ko se vrati na selo 1952024 880

Pokrajinska vlada i Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznaju značaj dugoročnog ulaganja i subvencionisanja mladih u poljoprivredi, a ove godine za tu namenu izdvojeno je 200 miliona dinara.

– Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je skoro 800 mladih poljoprivrednika dobilo sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, mi subvencionišemo i do 90 odsto ulaganja, praktično poklanjamo početak poljoprivredne proizvodnje – rekao je podsekretar Aleksandar Panovski. – Pozivamo sve mlade poljoprivrednike da se udruže jer se tako stvara sinergija koja je osnov za dalji napredak.

– Nemamo šta spektakularno da naučimo od predstavnika zemalja EU, ali je bitno da ažuriramo godinu iza nas, da vidimo šta se očekuje ove godine i koji su izazovi za naredne – rekao je poljoprivrednik iz Bačke Palanke Milan Bulajić. – Da se ja pitam, uveo bih mnoge novine, ali najbitnije je da se mladi poljoprivrednik koji se vrati na selo poštuje i ceni, da mu se pruži podrška, a treba i povećati motivaciju mladih da se vrate na selo.

 

GNoviSad 970x90 1  

NOVOSADSKI SAJAM • NOVI SAD FAIR • MESSE NOVI SAD • FOIRE DE NOVI SAD • FIERA DI NOVI SAD • НОВОСАДСКАЯ ЯРМАРКА