Počeo najprestižniji turnir SRBIJA ŠAH OPEN 2022

Otvoreno prvenstvo Srbije u šahu, SRBIJA ŠAH OPEN 2022, na kojem učestvuje više od 400 takmičara iz 45 država, počelo je u utorak, 28. juna, na Novosadskom sajmu i trajaće do 6.jula.

Neposredno pred početak takmičenja, održano je Svečano otvaranje turnira. Prisutnima se obratio predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić, koji je izrazio zadovoljstvo što je Savez po drugi put domaćin ovog prestižnog turnira. 

- SRBIJA OPEN ŠAH 2022 je zauzeo više nego respektabilno mesto na mapi Evrope i sveta i verujem da je Novi Sad odličan izbor za jedan ovakav turnir, a istorija šaha u Novom Sadu je pravi dokaz za to, rekao je Lazić.

- Velika je čast biti domaćin jednog ovakvog turnira pogotovo za Novi Sad koji je postao središte kako kulturnih tako i sportskih događaja, rekao je Član gradskog veća za sport i omladinu, Ognjen Cvjetićanin, i dodao da će se Grad i dalje truditi da podrži ovakve i slične događaje. - Biće mi drago da zadržimo epitet po kome smo poznati kao dobri domaćini, da će svi takmičari uživati u gostoprimstvu našeg grada. Drago mi je što imamo jedan pomak, a to je da će se šahovski mečevi moći pratiti digitalno, naveo je Cvetićanin.

Ognjen Basta

Izvršna direktorka za kongresne aktivnosti Novosadskog sajma, Andrea Knezy, poželela je dobrodošlicu u ime generalnog direktora Novosadskog sajma, Slobodana Cvetkovića i naglasila: - Osnovni zadatak naše kuće jeste razvijanje novih manifestacija, ali i podrška događajima u svakom smislu. Kroz multifunkcionalnost prostora, tehničke mogućnosti utičemo da se događaji razvijaju, da organizatorima omogućimo kvalitetnu realizaciju događaja, rekla je Knezy.

lazic

Poželevši takmičarima da sve protekne u dobrom raspoloženju i zanimljivoj igri, pokrajinski sekretar za omladinu i sport, Dane Basta je rekao da je Novi Sad pokazao da ima kapacitete za organizaciju velikih sportskih manifestacija, i dodao, da će Pokrajinski sekretarijat uvek podržati ovakve manifestacije.

- Narednih dana nas očekuju sjajne šahovske partije, a naš šahovski velemajstor Aleksandar Inđić je najbolje plasirani takmičar od koga sa razlogom očekujemo najbolje rezultate, rekao je Basta, koji je potom proglasio prvenstvo otvorenim.

Svi govornici su simbolično povukli prve poteza na vodećim tablama i tako otvorili turnir.

Učesnici su na turniru podeljeni u dve grupe: Master i Amatersku, a svi će odigrati 9 kola po švajcarskom sistemu. Ukupan nagradni fond na turniru je 35.000 evra.

SRBIJA ŠAH OPEN 2022

Međunarodno otvoreno prvenstvo Srbije u šahu, SRBIJA ŠAH OPEN 2022, se održava od 28. juna do 6.jula na Novosadskom sajmu.

Organizator prvenstva je Šahovski savez Srbije, a podršku u organizovanju turnira pružili su: Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Gradsko veće za sport i omladinu Grada Novog Sada.

 

Agencijaza energetiku

GNoviSad 970x90 1  

NOVOSADSKI SAJAM • NOVI SAD FAIR • MESSE NOVI SAD • FOIRE DE NOVI SAD • FIERA DI NOVI SAD • НОВОСАДСКАЯ ЯРМАРКА