Skup „Agrobiznis bez granica“

– Srbija mnogo ulaže u kvalitet i bezbednost hrane pri čemu je posebno dragocena saradnja sa Italijom – rekla je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković na jučerašnjem skupu „Agrobiznis bez granica“ koji su organizovali Banka Intesa i Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ITA/ICE.

– Srbija ima mnogo toga da ponudi u poljoprivredi i prehrambenom sektoru Italiji, i u isto vreme našim državljanima širok spektar italijanskih poljoprivrednih i prehrambenim proizvoda. Visok stepen saradnje već je ostvaren u veterinarskom sektoru, radi se na  fitosanitarnim  sertifikatima, urađeno je mnogo na transparetnosti svih mogućnosti i više nema dileme da Srbija čini sve da kvalitet i bezbednost hrane iz naše zemlje zadovoljava standarde na postojećim, ali i novim tržištima.

Ona je ukazala da su poljoprivrednici nezadovoljni poslednjih dana jer sami ne znaju kako da reše probleme s kojima su suočeni.

–  Budžet je jedan i mi radimo na tome da se sve dovede u red. Naglašavam da je budžet  za poljoprivredu ove godine najveći u poslednjih 15 godina, i biće još veći. Najveći deo budžeta odlazi na subvencije, država pomaže koliko može, ali će i nastaviti da traži nova tržišta i nove mogućnosti – naglasila je Jelena Tanasković.

Ministar poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šumarstva Italije Frančesko Lolobriđida istakao je da je u Italiji bezbednost hrane primarna i da je prisustvo velikog broja italijanskih firmi i preduzetnika na Sajmu dokaz da je isto i u Srbiji.

MPS 2023 Strucni skup 2052023 880

– Želimo da budemo prisutni u proizvodnji, preradi hrane, distribuciji jer je cilj da bezbednost i kvalitet ljudske hrane bude na najvišem nivou – istakao je Lolobriđida. – Italija ima tu mogućnost, a Srbija može zajedno sa nama da ide tim putem.

On je podsetio da je Italija prva zabranila upotrebu sintetičkih proizvoda.

– Uzgoj stoke i kvalitetna hrana su prioritet i ona mora biti dostupna svima, a u isto vreme mora se obezbediti da agrobiznis ostvaruje profit. U tome će Italija pomoći Srbiji i to smo već više puta dokazali – zaključio je Lalobriđida, dodajući da je prisustvo velikog broja italijanskih firmi i zainteresovanih preduzetnika siguran dokaz da mesto za saradnju postoji i da je budućnost upravo u agrobiznisu bez granica.

Direktor Divizije međunarodnih banaka članica grupe Intesa Sanpaolo Marko Elio Rotinji ukazao je da ova bankarska organizacija daje podsticaj poljoprivrednom sektoru i promoviše bezbednosti hrane.

– Prisutni smo u Srbiji od 2005. godine i preko Banke Intesa Beograd subvencionišemo poljoprivredu davanjem kredita, pružamo podršku malim i srednjim preduzećima u i poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, agrobiznisu… – naglasio je Marko Elio Rotinji.

Agencijaza energetiku

GNoviSad 970x90 1  

NOVOSADSKI SAJAM • NOVI SAD FAIR • MESSE NOVI SAD • FOIRE DE NOVI SAD • FIERA DI NOVI SAD • НОВОСАДСКАЯ ЯРМАРКА