Ovca hipster, sa šiškama preko lica

Jedna od najzanimljivijih sorti ovaca na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu je domaća, autohtona sorta – svrljiška pramenka. Izgledom podseća na alpaku, pitomošću vuče na kućnog ljubimca, a kvalitetom na ovcu vrhunske rase.

Vladan Surdulović sa Homoljskih planina, odgajivač svrljiške pramenke, kaže da se posetioci i te kako interesuju za njegovo stado. – Ovo je sorta koja se vekovima uzgaja na prostoru Svrljiga, prema Nišu, takozvanim Svrljiškim planinama. Ima ih u velikom broju i kod nas. Odlikuje ih veoma visok kvalitet vune, mesa i mleka. U svakom pogledu, ove ovce pokazuju najviše performanse – naglašava Surdulović, koji dodaje da je Međunarodni poljoprivredni sajam ujedno najbolje mesto za promociju autohtonih sorti i povezivanje sa ozbiljnim kupcima i drugim odgajivačima.

Po njegovim rečima, strane rase koje su sve zastupljenije kod nas, poput Virtenberga i Il de Fransa, nisu za planinski kraj. – Naše ovce su planinske. Ne sporim da se od nekih drugih sorti dobija više na količini mesa, ili vune, ali sa kvalitetom teško da bilo koja može da parira našim planinskim “lepoticama” – zadovoljno navodi ovaj odgajivač.

Agencijaza energetiku

GNoviSad 970x90 1  

NOVOSADSKI SAJAM • NOVI SAD FAIR • MESSE NOVI SAD • FOIRE DE NOVI SAD • FIERA DI NOVI SAD • НОВОСАДСКАЯ ЯРМАРКА